Margareth de Wit is opgegroeid in Aalsmeer. Nadat ze haar diploma aan het Alkwin Kollege in Uithoorn behaalde besloot ze te gaan studeren aan de Vrije Universiteit te Amsterdam (VU). In 1987 rondde ze de studie pedagogische en andragogische wetenschappen met een specialisatie in onderwijskunde cum laude af. Een aantal jaar nadat De Wit haar studie had afgerond heeft ze nog een Executive MBA gevolgd aan INSEAD in Fontainebleau in Frankrijk en aan de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania is de Verenigde Staten.

Margareth de Wit is een expert op het gebied van leiderschapsontwikkeling en HRM (Human Resource Management). Ze heeft veel internationale ervaring met onder andere het opzetten van kantoren en het werken voor een internationaal bedrijf. Daarnaast staat ze bekend om de leiderschapstrainingen (ontwikkeld door Zenger Folkman) die ze geeft en de hieraan gerelateerd presentaties. Momenteel is ze CEO van CBE Group office Amsterdam en lid van de board van de internationale CBE-Group. Tevens is De Wit gecertificeerd master trainer bij Zenger Folkman en spreekt ze vaak op congressen.

CBE Group

CBE Group is een advies bureau met als focus strategieontwikkeling en -implementatie. Het bedrijf heeft vestigingen in negen landen, verdeeld over vier continenten, Europa, Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Van daaruit werken adviseurs aan duurzame en uitvoerbare oplossingen voor onderwijs- en zorginstellingen, overheden en bedrijven. Het bedrijf is al meer dan 26 jaar actief op het gebied van ‘inspirerend leiderschap, excellente prestaties en duurzame groei’. Naast advies- en implementatiediensten biedt CBE Group leergangen en organiseert het evenementen als ‘Making Shift Happen’, het jaarlijkse internationale onderwijscongres. Omdat CBE Group een zo hoog mogelijk kwaliteitsniveau wil bereiken heeft het bedrijf een programma ontwikkeld op basis van hun kennis van twintig jaar wetenschappelijk onderzoek naar wat echt werkt in het onderwijs. Hiermee kunnen scholen zich ontwikkelen tot een High Performance School (HPS) waarin excellent onderwijs wordt gegeven.

Zenger Folkman

Zenger Folkman is een bedrijf dat voornamelijk bekend is van het succesvolle leiderschapsontwikkelingsprogramma “Effectief Leiderschap” genaamd. De methode van Zenger Folkman is een compleet leiderschapsontwikkelingsprogramma, gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek, en helpt goede leiders om excellente leiders te worden. Niet door het verbeteren van hun zwakke punten, maar door hun sterke punten verder te ontwikkelen. Aan de basis van de methode ligt een internationaal onderzoek met ruim 900.000 individuele 360 graden feedback beoordelingen van meer dan 55.000 leiders.  Hierbij zijn de hoogst scorende 10%  van de leiders vergeleken met de laagst scorende 10% op organisatie prestaties. Zenger en Folkman ontdekten een verband tussen zestien leidinggevende competenties en positieve bedrijfsresultaten. In Nederland heeft De Wit een grootschalig onderzoek uitgevoerd onder meer dan 500 leidinggevenden met meer dan 10.000 assessments, in het onderwijs. De resultaten van dit onderzoek geven inzicht in het profiel van de Nederlandse Onderwijsleider.

CBE en Zenger Folkman hebben een strategisch partnership. Dit houdt onder andere in dat een aantal CBE consultants, waaronder Margareth de Wit, gecertificeerd is om de door hen ontwikkelde leiderschapsontwikkelingsprogramma’s aan te bieden. De Wit is een veelgevraagde spreker op congressen.

Naast haar werkzaamheden voor CBE en Zenger Folkman doet De Wit onderzoek naar generatie verschillen in leiderschap en verschillen in leiderschap stijlen en effectiviteit tussen mannen en vrouwen. Tevens heeft De Wit verschillende bestuursfuncties bekleed die aansluiten bij haar liefde voor kunst en muziek. Margareth heeft onder andere bestuursfuncties bekleed bij kleine theater groepen maar ook bij grote ondernemingen zoals Holland Festival. Holland Festival is een internationaal festival voor theater, muziek, dans, opera, film en beeldende kunsten. Het wordt elk jaar rond juni in Amsterdam gehouden.